Een nieuw jaar, een nieuwe IK, de podcastserie die ik samen opneem met Maike van Natural Softie is toe aan de tweede aflevering. Hierin behandelen we het topic van emotionele blokkades en trauma. De podcast kan je zowel op deze pagina beluisteren als rustig doorlezen. Veel luister/leesplezier! En deel gerust je mening hierover in de comments.
Wat zijn emotionele blokkades?
Emotionele blokkades zijn als onzichtbare muren die ons ervan weerhouden volledig te voelen en te ervaren. Ze kunnen ontstaan door traumatische gebeurtenissen, negatieve overtuigingen of onverwerkte emoties. Deze blokkades kunnen leiden tot stress, angst en zelfs fysieke problemen. Bijvoorbeeld: stel je voor dat je in je jeugd bent geconfronteerd met constante kritiek. Dit kan leiden tot een blokkade waarbij je jezelf constant in twijfel trekt en moeite hebt met het aannemen van complimenten. In het dagelijks leven kan dit resulteren in een laag zelfbeeld en problemen in interpersoonlijke relaties. Je voelt wel dat er iets niet helemaal juist zit, maar je rationaliteit neemt hier het roer over. Je begint te redeneren wat er speelt i.p.v. te gaan voelen. Je bedenkt je dat er wel ergere dingen zijn. Je overdrijft. Dus je ontkent op die manier de emoties die er spelen. Of je weet dat ze er zijn, maar negeert ze door te doen alsof je zelfzeker bent door een masker op te zetten. Tegenwoordig wordt er ook maar al te gemakkelijk gegrepen naar onderdrukkingsmiddelen, zoals medicijnen, alcohol, … Op die manier verval je steeds in oude gewoontes en kom je geen stap verder. Integendeel. Het brengt je vaak nog verder af van wie je echt bent of wat je wilt.
Hoe ontstaat een emotionele blokkade?
Een emotionele blokkade ontstaat van zodra jij iets voelt dat je niet helemaal kan verwerken. Op het moment dat jij een emotie of een gebeurtenis niet kan verwerken zet dit zich vast in jouw fysieke lichaam. Dit gebeurt wanneer de emotie of situatie te heftig of te groot is en dus niet verwerkt kan worden. Deze emotie zet zich dan vast in het celgeheugen van een bepaald orgaan. In het holisme hangen bepaalde emoties samen met bepaalde organen. Zo staan de longen bijvoorbeeld voor verdriet. Dus als jij veel longproblemen hebt zou het kunnen zijn dat er onverwerkte oude pijnen & verdriet liggen opgeslagen. De nieren die representeren dan weer angst. En de lever die staat dan weer voor kwaadheid of zelfs woede. Je cellen, die vermenigvuldigen zich en op die manier kom je eigenlijk steeds vaster en vaster te zitten. Want hoe voller je cellen met trauma of onverwerkte gebeurtenissen/emoties des te minder ruimte er is voor energie en vitaliteit. En dit leidt dan weer op zijn beurt tot fysieke, mentale of emotionele klachten.
Er zijn verschillende manieren waarop een emotionele blokkade kan ontstaan
- Een onvervulde behoefte: Je kreeg niet wat je nodig had in het verleden en dat wordt in het heden geprojecteerd. Dit kan bijvoorbeeld gaan over je gezien voelen, liefde, veiligheid, …
- Geconditioneerd gedrag: Er was geen ruimte voor je emoties. Waardoor jij leerde om deze niet te uiten.
- Freeze: De gebeurtenis of de emotie was te groot om op dat moment te verwerken. Dit kan gaan over een overlijden, een ziekenhuisopname, …Het niet aanpakken van je emotionele blokkades kan resulteren in allerlei zaken. Zoals ongewenst gedrag, ongewenste gevoelens of fysieke klachten. Het opruimen of verwerken van deze onverwerkte gebeurtenissen of gevoelens zorgt ervoor dat je cellen weer worden schoongemaakt, waardoor er weer meer ruimte ontstaat om je vrijer te voelen.
Hoe beïnvloeden deze blokkades ons?
Ons bewuste brein is verantwoordelijk voor rationeel denken en onze bewuste besluitvorming, terwijl het onbewuste brein diepere emoties en herinneringen beheert. Emotionele blokkades manifesteren zich in het onbewuste en beïnvloeden zo ons gedrag en de keuzes die we maken, zonder dat we het ons bewust zijn. Dit is onze programmering, onze ingesleten patronen, ons automatisme.
En zo komen we dus tot dat ongewenst gedrag, gevoel of fysieke klachten. Ongewenst gedrag betekent, je doet iets dat eigenlijk niet overeenkomt met je gevoel. Bijvoorbeeld je zegt ja tegen een vriendin terwijl je vanbinnen eigenlijk een NEEN voelt of toch naar een feestje gaan terwijl je moe bent terwijl je daar na 10 minuten als voelt ‘ik was beter thuisgebleven’ maar toch blijft.
Een ongewenst gevoel zou kunnen zijn dat je wordt overvallen door gevoelens zoals bv. angst. Bijvoorbeeld je loopt alleen door een donkere straat, je voelt je rustig maar plots hoor je iets en wordt je overvallen door angst waardoor je hart begint sneller te kloppen, je ademhaling versnelt en je voelt een knoop in je maag. Deze onverwachte angst overvalt je volledig, zonder duidelijke aanleiding. Het gevoel is ongewenst en verstoort de vredige ervaring van ervoor, waardoor je nu plots hyper alert en bezorgd voelt.
En bij fysieke klachten geeft je lichaam je eigenlijk signalen dat er iets om aandacht vraagt. Dat het niet meer kan dragen wat jij onderdrukt. Bv. Je krijgt nekpijn omdat je zo gebukt gaat onder de hoge verwachtingen van je omgeving of langdurig stress ervaart. Zowel bij het ongewenst gedrag, als bij het ongewenst gevoel & de fysieke klachten, wil je lichaam je eigenlijk laten weten dat er iets niet goed zit. Dat er iets om aandacht vraagt. Bijvoorbeeld: Verder bouwend op het voorbeeld van daarstraks dan kan je je wel bewust zijn van die zelftwijfel en de moeite met complimenten. Maar onbewust kan deze blokkade diepere angsten en onzekerheden veroorzaken, die je gedrag en keuzes beïnvloeden zonder dat je je er volledig van bewust bent. Zo ga je kansen of mogelijkheden misschien uit de weg doordat je gedrag gedreven wordt door onderliggende faalangst. Zo ga je bv niet solliciteren voor jouw droomjob omdat je ervan uitgaat dat je ze niet zult krijgen, het niet kunt of jje niet goed genoeg bent. Hierdoor saboteer je jezelf al op voorhand.
En zoals ik in de vorige aflevering al uitlegde, gaat je brein altijd op zoek naar bevestiging voor wat je (on)bewust denkt. Dus verander wat je denkt… verander je leven.
Hoe beïnvloedt trauma onze emotionele gezondheid?
Trauma kan diepgaande wonden achterlaten, zowel fysiek als emotioneel. Het kan leiden tot langdurige emotionele blokkades en diverse psychologische symptomen. Het is essentieel om traumatische ervaringen te erkennen en te behandelen om heling mogelijk te maken. Daarbij vind ik het ook belangrijk om te melden dat trauma geen ernstige gebeurtenissen moeten zijn. Wat jij als schokkend ervaart wordt is niet persé wat iemand anders ervaart op die manier. En alles hangt natuurlijk ook af van de rugzak die je al op zak hebt.
Trauma betekent eigenlijk het blijven hangen in gevoelens van angst, woede, pijn, eenzaamheid, … die ontstaan zijn na een schokkende gebeurtenis. Die gebeurtenis was te extreem om op dat moment te kunnen verwerken. Met onverwerkt trauma heb je eigenlijk een ervaring opgedaan die je dagelijks leven beheerst. Er is sprake van trauma wanneer je lichaam constant ‘aan’ staat. Trauma zorgt er eigenlijk voor dat bij de minste trigger, jouw lichaam het gevoel heeft terug in die situatie te zijn. Dit staat vaak gelijk aan een reactie die totaal niet in proportie is met wat er gaande is.
Bijvoorbeeld: Laten we zeggen dat iemand een auto-ongeluk heeft meegemaakt. Hoewel ze fysiek herstellen, kan het trauma blijvende angst veroorzaken. Zo kan je moeite ervaren om opnieuw in een auto te stappen of terug te rijden. Dit beïnvloedt niet alleen je emotionele welzijn, maar ook je dagelijks functioneren.
Stel je voor je stapt dan toch eens bij iemand anders in de auto en die moet bruusk remmen, voor laat ons zeggen een fietser. Dan zou het wel eens zo kunnen zijn dat je helemaal in paniek slaat. Omdat jouw eigen auto-ongeluk nog zo ligt opgeslagen in jouw lichaam.
Hoe kunnen we trauma verwerken door het bewuste en onbewuste brein samen te laten werken?
Traumaverwerking begint met bewustwording en dus de erkenning van de traumatische ervaringen. Daarna richten we ons op het onbewuste, waar de diepere emotionele impact ligt. Een holistische aanpak maakt het mogelijk om zowel bewust als onbewust te werken aan het herstellen van de connectie met onszelf. Dus merk jij dat je vaak op hetzelfde punt uitkomt of je telkens weer hervalt in oud gedrag of opgeeft. Dan kan het wel eens superinteressant zijn om te gaan kijken naar wat er speelt in jouw onderbewustzijn.
Bijvoorbeeld: Als je dan kijkt naar het voorbeeld rond het autorijden. Het bewust worden van de angst voor autorijden is de eerste stap. Vervolgens kan je gaan kijken begrijpen wat de diepere impact van het trauma is in het onbewuste. Dit maakt een holistische benadering mogelijk om zowel de emotionele, mentale als fysieke aspecten van het trauma aan te pakken.
Wat is nu de eerste stap is nu de eerste stap naar het overwinnen van emotionele blokkades?
Een cruciale stap is bewustwording. Door bewust te worden van onze emoties en gedachten kunnen we beginnen met het identificeren van de blokkades. En dan is eigenlijk de grootste stap al gezet. Erkenning geven aan … Vervolgens kunnen we met therapie en zelfzorgtechnieken deze blokkades in het onbewuste aanpakken en transformeren. Op die manier komt er meer ruimte in je lichaam en kan je je stilletjes aan telkens meer wat vrijer gaan voelen.
Bijvoorbeeld: Als je dan kijkt naar het voorbeeld rond zelftwijfel en moeite met complimenten. Stel je voor dat je je bewust wordt van de kritische stem in je hoofd en wat voor impact dat eigenlijk heeft op je zelfbeeld. Door enkel en alleen hier al bewust van te worden maak je eigenlijk al duurzame verandering mogelijk. Je geeft erkenning aan wat je voelt i.p.v. telkens weer opnieuw die bal onder water te duwen.
Wat kan ik verder nog ondernemen om hiermee aan de slag te gaan?
Ik denk dat ondertussen het belang om het bewuste en onbewuste brein samen te laten werken om emotionele blokkades en trauma aan te pakken wel duidelijk is geworden. Dit verhoogt je slaagkansen aanzienlijk en wij wensen iedereen een vrij leven toe. Een leven waarin je niet telkens hervalt in dat gedrag waar je oooh zo graag vanaf wil, maar tot nu toe nog niet gelukt is. Of dat nu een slechte gewoonte of verslaving is OF roepen tegen je kinderen,…
Wil jij dat voor eens en voor altijd veranderen, overweeg dan een duosessie met ons. We helpen jou met veel plezier verder naar een vrijer en liefdevoller leven. Is dat toch nog een te grote stap voor jou, dan kan je misschien starten met meditatie. Meditatie kan jou helpen om emoties en gedachten te ontladen. Regelmatig mediteren kan jou helpen om soepeler te gaan reageren in bepaalde situaties en je rustiger te voelen. Onder deze aflevering kan je de link vinden naar een meditatie. Zo kan je meteen ervaren hoe heerlijk die ontlading kan zijn.
Daarnaast kan je ook starten met gebruik te maken van affirmaties. Dit is heel zachte en krachtige manier om jouw onderbewustzijn te herprogrammeren. Je vervangt een negatieve overtuiging door een positieve affirmatie. Door dit regelmatig te herhalen wordt jouw systeem gewend aan deze overtuiging.
- Ik accepteer mezelf zoals ik ben.
- Ik ben krachtig en bekwaam.
- Ik verdien het om gelukkig en gezond te zijn.
- Mijn zelfzekerheid wordt elke dag groter en groter.
- Ik erken mijn successen en benoem mijn sterke punten zonder bescheidenheid.
- Ik sta open voor complimenten en ik ben het waard om gewaardeerd te worden.
Online kan je nog veel meer affirmaties terugvinden of je kan er natuurlijk zelf eentje maken op jouw maat & zo vaak mogelijk herhalen.
Heb jij zin gekregen in zo een duosessie & wil jij graag komaf maken met oude patronen? Wij kijken er alvast superhard naar uit om met jou samen te werken. Aanmelden kan hier.
Dat is het voor vandaag. Bedankt voor het luisteren naar “Een nieuw jaar, een nieuwe ik’ en tot de volgende aflevering. Dan gaan we dieper in op saboteurs, belemmerende overtuigingen en identificatie.