Emoties spelen een cruciale rol in ons dagelijks leven en beïnvloeden hoe we omgaan met bepaalde gebeurtenissen, interacties en met onze omgeving. Maar ook hoe we ons voelen. Om emoties beter te begrijpen, is het nuttig om een onderscheid te maken tussen primaire en secundaire emoties.
Wat zijn primaire emoties?
Primaire emoties zijn de oorspronkelijke emoties die je voor de eerste keer ervaart in reactie op een bepaalde gebeurtenis. Deze emoties zijn direct, puur en laten een onvervalste innerlijke reactie zien. Deze emoties vormen de basis van ons emotioneel leven. Primaire emoties hebben meestal hun oorsprong in de kindertijd, geboorte, zwangerschap en zelfs vorige generaties.
Wat zijn secundaire emoties?
Secundaire emoties zijn complexer en ontstaan uit de primaire emoties die je eerder hebt ervaren. Ze worden gevormd en gekleurd door je eerdere interpretaties, herinneringen en ervaringen die toen zijn opgebouwd na de eerste keer dat je een bepaalde emotie hebt gevoeld.
Je eerdere ervaringen en primaire emoties spelen dus een gigantische rol in hoe jij de dag van vandaag omgaat met mensen, situaties, uitdagingen, …
Het belang van het onderscheiden tussen primaire en secundaire emoties
Het onderscheiden tussen primaire en secundaire emoties is belangrijk omdat het ons helpt onze reacties beter te begrijpen en te beheren. Het herkennen van secundaire emoties helpt ons inzicht te krijgen in de onderliggende oorzaken van onze gevoelens en hoe we deze kunnen verwerken. Door inzicht te krijgen in onze emoties, kunnen we een gezonder en evenwichtiger emotioneel leven leiden. We zijn ons natuurlijk niet bewust van alle primaire emoties.
Het verhaal van de ijsberg
Ik vertel je graag nog meer iets over de werking van ons brein. Wij hebben een bewust en een onbewust brein. En het is heel interessant om te beseffen dat ons onbewust brein verantwoordelijk is voor 95% van ons handelen. En ons bewust brein, dus wat wij bewust beslissen en willen, hier slechts voor 5% tussen zit.
In onze huidige maatschappij wordt er heel veel belang gehecht aan onze ratio en aan intelligentie, we leren eigenlijk om totaal voorbij te gaan aan ons gevoel en maken vooral gebruik van die 5% van het bewuste brein. Werken met enkel en alleen het bewuste brein, is eigenlijk enkel gebruik maken van het tipje van de ijsberg. Je blijft aan de oppervlakte van de kwestie.
Als je dan weet dat 95% van ons handelen door ons onbewust brein wordt bepaald dan is het geen verrassing dat als je een bepaald gedrag/gevoel wil veranderen dat je dan met het juiste brein aan de slag moet gaan. En dat is je onbewuste brein. In dit brein zitten al jouw ingesleten patronen, je oude pijnen, belemmerende overtuigingen, onverwerkte en onderdrukte emoties, … En dus ook je primaire emoties en ervaringen!
Hier kan de biotensor een hulpmiddel zijn om op zoek te gaan naar de primaire emoties, deze bewust te maken & los te maken. Waardoor die primaire emotie op dit moment minder of geen invloed gaat uitoefenen.
Hoe kan je die secundaire emoties het best herkennen?
De grootste pijler hierbij is: is jouw reactie in proportie tot wat er werkelijk gebeurd? Soms kan je heel heftig reageren op iets, wat eigenlijk in de realiteit niet zo heftig of niet zo erg is.
Dan weet je eigenlijk dat er een primaire emoties wordt getriggerd. Door met die primaire emotie aan de slag te gaan zorg je ervoor dat die geen invloed meer uitoefent in het heden. Je zou kunnen zeggen dat dit het kind in jou is dat reageert. Door steeds meer aan de slag te gaan met die primaire emoties, zorg je ervoor dat er minder triggers aanwezig zijn in je leven. Wat op zijn beurt weer zorgt voor meer innerlijke vrijheid, rust & welzijn.
Het is dus zeker de moeite om jouw emoties eens te onderzoeken!
Hoe ontstaat een emotionele blokkade nu juist?
Emotionele blokkades ontstaan wanneer we ons bevinden in moeilijke situaties die we niet kunnen of willen verwerken. Wanneer je een emotie ervaart die te groot is voor jou om op dat moment te verwerken dan zet deze emotie zich vast in jouw systeem en dus het celgeheugen van bijhorend orgaan.
Onze cellen die vermenigvuldigen zichzelf van nature. Dit betekent dat wanneer je lange tijd met een emotionele blokkade rondloopt, je het gevoel gaat krijgen steeds vaster en vaster te zitten.
Hieronder zie je een afbeelding van een cel. Stel je voor dan 2/3 de van deze cel gevuld is met blokkades en trauma. Dan blijft er slechts 1/3 de over om lucht te krijgen en energie te hebben.
Wanneer je dus met je bewuste brein aan persoonlijke groei tracht te doen zonder je onbewuste brein daarbij te betrekken, heb je enkel toegang tot die 1/3de van die cel.
Op welke manieren kan een emotionele blokkade ontstaan ?
⮚ Onvervulde behoefte: Je hebt niet gekregen wat je nodig had in het verleden en dat wordt
geprojecteerd in het nu. Dit gaat over je basisbehoeften als kind: verzorging, respect, liefde, begrip, waardering, acceptatie, bewondering, geruststelling, …
⮚ Conditionering of onderdrukking: Er was geen ruimte voor jouw emoties of om volledig te zijn wie je bent. Voorbeelden hiervan zijn: “Je moet sterk zijn, Huilen is niet nodig, Niet te luid zijn, Doe maar normaal, dat is al gek genoeg, …”
⮚ Freeze of overweldiging: De emotie was op dat moment te groot om te verwerken. Dit gaat over een pijnlijke ervaring zoals een ongeval, ziekenhuisopname, mishandeling, verlies, …
In de kindertijd zijn we vaak nog niet in staat om te gaan met deze emoties en gebeurtenissen. En worden ze dus in ons systeem opgeslagen. Om onszelf te beschermen hebben we deze gebeurtenissen, emoties, … ergens geparkeerd in ons systeem.
In onze maatschappij luidt een gezegde dat tijd alle wonden heelt. Maar dat is jammer
genoeg niet zo. Als we niet bereid zijn deze oude pijnen aan te kijken en te transformeren
kom je eigenlijk steeds vaster en vaster te zitten in je leven. Je emotionele, mentale, energetische en fysieke klachten zullen steeds groter worden omdat je lichaam en je
systeem om aandacht vragen.
In de kindertijd heeft dit je goed geholpen om die bepaalde zaken te parkeren, maar als
volwassene is dit niet meer gezond om emoties te onderdrukken.
Hoe beïnvloeden deze emotionele blokkades je leven?
⮚ Je gedrag – Je primaire emoties bepalen hoe jij je gedraagt binnen relaties, op vlak van carrière, …
⮚ Je emotionele gezondheid – Opgestapelde blokkades kunnen zorgen voor een constant gevoel van onrust, spanning,… zonder dat je daar meteen een verklaring voor hebt.
⮚ Je fysieke gezondheid – Onverwerkte emoties, gebeurtenissen, … zetten zich vast in je lichaam en kunnen zorgen voor allerlei fysieke kwalen.
⮚ Je energie – Ook kunnen emotionele blokkades invloed hebben op je energieniveau. Je voelt je moe, uitgeblust, hebt geen motivatie, …
Het goede nieuws: blokkades kunnen worden aangepakt!
Emotionele blokkades zijn er om bewust gemaakt te worden en losgelaten te worden. Met technieken zoals de biotensor en de NEI-methode kun je:
⮚ De oorzaak van blokkades opsporen: Waarom voel je je zoals je je voelt? Waar komt het vandaan?
⮚ De blokkades losmaken: Door je energetische systeem te reinigen en vastgezette emoties vrij te laten.
⮚ Ruimte creëren voor innerlijke rust en groei: Hoe meer blokkades je loslaat, hoe meer energie en helderheid je zult ervaren. Des te minder triggers je zal ervaren in het dagelijks leven.
Boost Jouw Mojo: Jouw stap naar meer vrijheid
In het Boost Jouw Mojo traject leer je stap voor stap hoe je vastgezette emoties kunt loslaten en jezelf kunt bevrijden van oude patronen. We werken met de biotensor en de NEI-methode om de gezondheid van jouw vijf lichamen te herstellen en meer ruimte te creëren in je leven.
Dit traject is niet alleen een investering in jezelf, maar ook in je gezin en je omgeving. Na afloop heb je een praktische tool in handen waarmee je jezelf levenslang kunt ondersteunen. Boost Jouw Mojo is jouw cadeau aan jezelf. Een reis naar meer energie, helderheid en een diepere verbinding met wie je werkelijk bent. Meer weten? Klik hier voor meer informatie.
Sta even stil en vraag jezelf af: “Welke emoties draag ik nog met me mee, en hoe zou mijn leven veranderen als ik ze loslaat?”
Jouw vrijheid begint hier.
Héél veel liefs,
Wendy